Sök:

Sökresultat:

244 Uppsatser om Strukturell nivć - Sida 1 av 17

VÄrdpersonalens skattning av strukturell empowerment och arbetstillfredsstÀllelse samt reliabilitetstestning av instrumentet CWEQ.???

Tidigare studier har visat att bristen pÄ strukturell empowerment pÄ vÄrdavdelning ofta leder till försÀmrad personalhÀlsa, sÀmre arbetsmiljö och mindre samarbete med kollegor samt högre grad av utmattningssymtom. Syftet med studien var att beskriva vÄrdpersonalens upplevelse av strukturell empowerment vid en akut kirurg- och ortopedavdelning, samt att undersöka om det finns nÄgra skillnader mellan sjuksköterskors och undersköterskors skattning av strukturell empowerment. Ytterligare ett syfte var att beskriva vÄrdpersonalens upplevelse av arbetstillfredsstÀllelse samt att reliabilitetstesta ett instrument som mÀter strukturell empowerment. Data gÀllande strukturell empowerment samlades in med instrumentet Condition of Work Effectiveness Questionnaire (CWEQ och CWEQ II) och data gÀllande arbetstillfredsstÀllelse samlades in med en studiespecifik frÄga. Femtioen enkÀter delades ut, 43 personer svarade vid första mÀtningen och 39 personer vid andra mÀtningen.

Ledarskap pÄ distans : Hur medarbetare pÄverkas av en strukturell distans till sin ledare

Antalet geografiskt spridda organisationer vÀxer i takt med den ökande globaliseringen ochdet ligger dÀrmed i tiden att studera fenomenet distansledarskap. Syftet med vÄr studie Àr attundersöka hur medarbetare i en organisation inom begravningsbranschen pÄverkas avdistansledarskap. Vi Àmnar bidra till en ökad förstÄelse för termen strukturell distans ochgenom begreppen fysisk distans, kommunikationskanaler och mÀngd interaktion mellanmedarbetare och ledare förklara hur medarbetare pÄverkas av ett ledarskap pÄ distans.Studien visar att medarbetares rutinmÀssiga arbetsuppgifter inte pÄverkas av en fysisktfrÄnvarande ledare men att behovet av en nÀrvarande ledare varierar beroende pÄmedarbetares personliga arbetslivserfarenhet inom branschen. Studiens resultat visar Àven attkommunikation och tillgÀnglighet hos ledaren Àr nyckelfaktorer i utformningen av ettvÀlfungerande distansledarskap..

Strukturell diskriminering - Vad innebÀr det i praktiken och vad har föreslagits för motÄtgÀrder

En central tes i de flesta teorier om det goda samhÀllet Àr att alla mÀnniskor skall behandlas lika. All Ätskillnad mellan individer mÄste vara befogad och undantag frÄn regeln att lika fall skall behandlas lika mÄste vara vÀl motiverade. Trots detta förekommer det omfattande diskriminering av sÄvÀl kvinnor som personer som ingÄr i etniska minoritetsgrupper. En del av denna diskriminering Àr strukturell och satt i system. Den kommer till olika uttryck inom olika samhÀllssfÀrer sÄ som arbetsmarknaden, bostadsmarknaden eller rÀttsvÀsendet.

Erace - för behandling av rasism

Genom att likna den rasistiska strukturen i Sverige med ett smittsamt virus belyser Jenny Karlsson ett aktuellt problem ur en alternativ synvinkel. Detta arbete handlar om att lÀra sig att se och förstÄ hur en rasistisk struktur fungerar, för att kunna bromsa rasismens spridning. För att göra detta har Àmnet rasism komprimerats och förpackats i en lÀkemedelsförpackning. Denna förpackning beskriver vardagsrasismen som tidiga symptom och följderna av strukturell diskriminering som konsekvenser av obehandlad rasism. Genom rollen som designer kommunicerar Jenny problematiken med att nÀst intill ingen identifierar sig som rasist, nÀr de flesta av oss ÀndÄ Àr det..

Betyder individuell balans strukturell obalans? En studie av obetalt arbete i ljuset av Work life balance teorin.

Syftet med denna uppsats Àr att studera sektorn obetalt arbete. En stress kan  bildas av att det obetalda arbetet tar tid frÄn andra Ätaganden i livet. Lösningar som presenteras för att komma runt denna stress Àr ofta inriktade pÄ individer. DÄ det hushÄllsnÀra obetalda arbetet oftast utförs av kvinnor och tar tid frÄn det som annars skulle kunnat anvÀndas till förvÀrvsarbete skulle man kunna hÀvda att det rÄder en strukturell obalans i samhÀllet. HÀr granskas om de individinriktade lösningarna för att skapa balans Àr med och bidrar till den strukturella obalansen.Teorin om work life balance granskas och Àven de förslag som teorin ger för att skapa en mer balanserad vardag.

TextlÀmplighet för dyslektiker? ? En studie av lÀroböcker som anvÀnds i engelska A pÄ gymnasiet

Syftet med den hÀr studien Àr att undersöka textlÀmpligheten och dyslexianpassning av de texter som förekommer i svenska lÀroböcker i engelska A pÄ gymnasiet. De lÀroböcker som undersöks Àr Master Plan, Straight Forward, RealTime1 och Spring Board 1. För att navigera rÀtt bland tidigare forskning och lÀrobokstexterna vÀljer jag att jobba utefter en frÄgestÀllning: 1. Vad kan ses som dyslexianpassning och vad Àr icke dyslexianpassning i lÀroböcker som anvÀnds i engelska A? För att kunna undersöka textlÀmpligheten och dyslexianpassningen i lÀrobokstexterna anvÀndes tvÄ metoder; strukturell textanalys och innehÄllsanalys/lÀsbarhetsanalys. Resultatet av dessa analyser Àr bland annat att lÀroboken RealTime1 har stora fördelar för elever med dyslexi vad gÀller textlÀmplighet..

Analys av förekomsten av diskriminerande strukturer i lÀromedel och kursplan

DÄ flera tidigare rapporter slagit fast att diskriminering inom skolan Äterfinns sÄvÀl som i lÀromedel och i skolan som institution sÄ syftar detta arbete till att analysera om Àven nyproducerade lÀromedel för grundskolan och gymnasiet, och i detta fall en kursplan frÄn lÀrarutbildningen, kan sÀgas bidra till att upprÀtthÄlla diskriminerande strukturer. Detta arbete Àr framförallt inriktat pÄ begrepp som etnocentrism och etnisk diskriminering och förekomsten av dem. Som metod anvÀnds en innehÄllsanalys samt en syftesrelaterad analys med exponerande kritik. Arbetet visar att mycket av den kritik som lyftes mot lÀromedel som var producerade fram till tidigt 2000-tal Àven Àr berÀttigade nÀr lÀromedel frÄn 2012 analyseras. Det Àr framförallt nÀrvaron av eurocentrism, strukturell rasism, och etnisk diskriminering som kan sÀgas skapa maktojÀmlikheter i lÀromedlen.

SkolÄr 4 elevers uppfattning av likhetstecknet och lÀroböckernas framstÀllning

Syftet med denna studie var att undersöka skolÄr 4 elevers förstÄelse av likhetstecknet. Vi ville Àven studera hur symbolen presenteras i elevernas lÀroböcker och mot bakgrund av tidigare forskning diskutera hur detta kan pÄverka deras förstÄelse av begreppet. I studien anvÀnde vi oss av tre insamlingsmetoder: en kvantitativ undersökning, kvalitativa intervjuer och en textanalys av lÀroböcker för skolÄr 3 och 4. VÄr undersökning visar att Àven om eleverna uppvisar bra förstÄelse av likhetstecknet nÀr de löser uppgifter av strukturell typ, har de svÄrigheter med att muntligt beskriva likhetstecknets funktion. Textanalysen synliggör att andelen utsagor av operationell typ som framhÀvs i lÀroböckerna för Äk 3 minskar betydligt i lÀroböckerna för Äk 4.

Ledarstilspreferens hos manliga och kvinnliga studenter

Syftet med föreliggande studie var att undersöka om det fanns nÄgon skillnad i ledarstilspreferens mellan kvinnor och mÀn, och om sÄ hur skillnaden sÄg ut. 101 studenter pÄ Högskolan i GÀvle deltog i studien. Deltagarna fick fylla i en enkÀt dÀr de skulle skatta sin ideala ledare. Resultaten baserades pÄ 87 av de insamlade enkÀterna, 43 besvarades av mÀn och 44 besvarades av kvinnor. Resultaten analyserades med tre separata t-test.


Hur blir man nöjd och hittar kraft pÄ jobbet? : Hur sjuksköterskor inom Àldreomsorgen skattar sin arbetssituation utifrÄn strukturell empowerment, psykologisk empowerment, chefs- och ledarskap, arbetstillfredsstÀllelse, vÄrdkvalitet samt upplevd hÀlsa.

Syftet med denna studie var att beskriva hur sjuksköterskor inom Àldreomsorgen skattar sin arbetssituation utifrÄn strukturell- och psykologisk empowerment, arbetstillfredsstÀllelse, upplevd hÀlsa, vÄrdkvalitet samt chefs- och ledarskap. Vidare var syftet att studera skillnader och samband mellan ovan nÀmnda faktorer utifrÄn subgruppers (Älder, yrkesverksamma Är, heltid/deltidsarbete och uttag av kompetensutvecklingsdagar) skattningar. Under 2011 ? 2012 besvarades fyra standardiserade frÄgeformulÀr av 79 ÀldrevÄrdssjuksköterskor i fem kommuner i Mellansverige. Resultatet visade att sjuksköterskor som var 50 Är eller yngre upplevde att de fick mer kritik Àn Àldre sjuksköterskor.

Rummets grÀnser för vÄldutsatta kvinnor : - En studie om tillgÀngligheten till kvinnofridsinsatser

Uppsatsens syfte Àr att pÄvisa vilka förutsÀttningar och möjligheter vÄldutsatta kvinnor med en rörelsenedsÀttning har att erhÄlla stöd och skydd inom Halmstad respektive Falkenbergs kommun. Vi har riktat uppmÀrksamheten mot de kommunala handlingsplanerna för kvinnofrid och kvinnojourernas verksamhet. Genom en kvalitativ diskursanalys studerade vi hur maktrelationer kommer till uttryck i sprÄket och miljön. UtifrÄn diskursanalysen granskade vi hur rörelsenedsatta kvinnor omnÀmns i de kommunala handlingsplanerna samt hos personalen pÄ kvinnojourerna.Vi fann sÄvÀl i handlingsplanerna som hos personalen pÄ kvinnojourerna en tydlig uppdelning i ett "vi och dem", dÀr de funktionsdugliga ses som ett "vi" och de rörelsenedsatta kvinnorna ses som ett "dem". Detta tillsammans med bristande kunskaper om den specifika situation som gÀller för rörelsenedsatta kvinnor som utsÀtts för vÄld bidrar till att dessa kvinnor inte ges tillgÄng till samhÀllets insatser och kvinnojourernas verksamheter.

"Dom har skapat en mörk bild av oss" En kvalitativ uppsats om hur media skapar stereotypa bilder av förortens ungdomar.

VÄrt syfte var att undersöka hur ungdomar i Angered och BiskopsgÄrden pÄverkas av den strukturella diskrimineringen med fokus pÄ mediernas makt och skildringar. Vi anvÀnde oss av kvalitativa metoder och genomförde sex intervjuer med ungdomar frÄn Angered och BiskopsgÄrden i Äldrarna sexton till tjugotvÄ Är. Vi genomförde en meningskoncentrering av vÄrt intervjumaterial. Intervjumaterialet analyserades med hjÀlp av begreppet strukturell diskriminering, teorier om avvikande och stÀmpling som berör Goffmans stigmatiseringsteori och teorin om stÀmplingsmakt och teorin om identitet. Det som kommer fram i uppsatsen Àr att ungdomarna anser att medierna skapar en negativ och osann bild av förorterna.

Strukturell respektive kognitiv miljöberikning : vad betyder det för grisen?

Tamgrisar (Sus scrofa domestica) har i stort sett kvar samma beteenden som de vildsvin (Sus scrofa) de stammar frÄn. Inom den storskaliga produktionen Àr de lagstadgade kraven pÄ sysselsÀttningsmöjligheter för grisarna vÀldigt lÄga eller helt obefintliga. Grisarna hÄlls i en torftig miljö dÀr deras möjligheter till sysselsÀttning blir mycket begrÀnsade. Detta pÄverkar vÀlfÀrden negativt och kan leda till att de blir passiva eller utvecklar stressbetingade och skadliga beteenden. För att komma tillrÀtta med vÀlfÀrds- och beteendeproblem kan olika typer av miljöberikning introduceras för grisarna.

NÀra men ÀndÄ sÄ lÄngt bort : En studie om kommunikations- och ledarskapsproblem utifrÄn olika dimensioner av distans

Under Ärens lopp har forskare gradvis introducerat distans som en variabel för att analysera organisatoriska fenomen. De flesta studier fokuserar pÄ att studera distans utifrÄn ett fysiskt avstÄnd, vilket ger en ofullstÀndig bild av hur mÀnniskor faktiskt upplever distans. Under 2000-talet har forskningen kring distans vidareutvecklats och forskare föreslÄr att distans bör studeras utifrÄn olika dimensioner, sÄ somstrukturell-, statusbaserad- och psykologisk distans. DÄ fÄ eller inga studier har undersökt hur eventuella kommunikations- och ledarskapsproblem inom en organisation kan beskrivas utifrÄn olika dimensioner av distans, Àmnar vi att genom en explorativ studie utforska detta. Denna explorativa studie har genomförts genom kvalitativa semi-strukturerade intervjuer med nio medarbetare pÄ ett större svenskt företag.

1 NĂ€sta sida ->